Araç Lastiği Ne Zaman Değiştirilmelidir?

18-10-2024 17:18
Araç Lastiği Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Lastik değişim süresi her araç için önem taşımaktadır. Bu durum, hem güvenli bir sürüş deneyimi elde etmek hem de uzun süre kullanabilmek için gereklidir. Genel anlamda lastiklerin ömürleri 5 senedir.

Ancak bu durum, lastikleri 5 senede bir değiştirmeniz gerektiğini göstermez. Kaza, yoğun araç kullanımı ya da farklı sebeplerden dolayı daha erken değişim de gerekebilir. Eğer aracınızın lastik değişim zamanı gelmişse, size sunduğumuz tüm seçenekleri inceleyebilirsiniz. Farklı markalar arasından, aracınıza ve mevsim şartlarına en uygun olanları keşfedebilirsiniz.

Lastik Diş Derinliği Kaç mm Olmalı?

Lastiklerde karışım teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, sıfır lastiklerde diş derinliği 5.5 ile 9.0 mm arasındadır. Yasal minimum diş derinliği ise 1.6 mm’dir. Lastik değişim süresi kapsamında ilk bilmeniz gereken, bu konudur.

Diş derinliği lastikte yol tutuşunu ve frenleme mesafesini etkileyen hususlar arasındadır. Şayet 1.6 altına düşmüşse, değiştirilmesi gerekir. Zira güvenli sürüş için uygun değildir. Aşınma işaretlerine de bu kapsamda dikkat edilmelidir. Lastik hasarları aşınma olarak farklı şekillerde görülebilir.

Lastik Üzerinde Görülen Hasarlar Ne Zaman Değişim Gerektirir?

Lastik değişim süresi her sürücü için standart değildir. Kişisel araçlar ulaşımda önemli bir yer kaplasa da, her araç sahibi aracını aynı yoğunlukta kullanmaz. Bu nedenle bazı sürücülerin lastikleri daha geç açınırken, bazı sürücülerde daha erken aşınabilir. Bu kapsamda değişim süresinin gelip gelmediğini anlamak için şunlara bakılmalıdır.

·        Fiziksel hasarlar

·        Lastik yaşı

·        Hava basıncının kontrol edilmesi

·        Sürüş koşulları

·        Mevsim değişimleri

·        Uzman tavsiyeleri

Bunların yanı sıra lastik hasarları oluşmuşsa da değişim gerekir.

Fiziksel Hasarlar

Fiziksel lastik hasarları, değişim zamanının geldiğinin işaretlerinden biridir. Bu durumda vakit kaybetmemeye özen göstermelidir. Şayet lastik yüzeyinde görünür çatlak ve kesikler varsa,  lastik sağlığını tehdit etmektedir.

Bunun dışında fiziksel hasarlar, bazen kabarcık şeklinde de olabilir. Kabarcıklar, genel anlamda içerisinde bulunan hava basıncının dengesiz olduğunu göstermektedir. Bunun dışında yan kenar aşınmasına da ayrıca bakılmalıdır. Lastik yanaklarında çatlaklar varsa da buna özen gösterilmelidir.

Lastik Yaşı

Lastik hasarları dışında, yaş da değişim zamanının geldiğini gösteren hususlardan bir tanesidir.  Genellikle lastiklerde ömür 5 yıldır. Bu nedenle almadan önce ve alım ardından lastiğin DOT koduna bakmanız önerilmektedir.

Markası fark etmeksizin, bir lastik eskimişse zaman içerisinde kauçuk bileşenlerini kaybedebilir. Böylece performans düşüklüğü gibi durumlar olabilir.

Hava Basıncının Kontrol Edilmesi

Lastik yanaklarında çatlaklar haricinde, hava basıncı da değişim zamanının gelip gelmediğini anlamak için kontrol edilmelidir. Şayet hava basıncını ayarlamak için sık sık tamirciye gitmek zorunda kalıyorsanız, lastik basıncı sürekli düşükse bu durum aşınmış olmasıyla açıklanabilir.

Sürüş Koşulları

Sürüş şartları da lastik değişim süresi konusunda önemli olan faktörlerden bir tanesidir. Ani fren yapma ya da hızlanma gibi durumlar, beraberinde aşınmayı getirebilmektedir. Bunun dışında araç sürdüğünüz yollar bozuksa veya kaygansa, bu durum da lastik değişimi üzerine etkilidir.

Mevsim Değişimleri

Lastik değişimi sadece hasar ile sınırlı değildir. Lastik yanaklarında çatlaklar olmasa bile kış ayında kışlık lastik almışsanız, yaz geldiğinde bunu değiştirmeniz gerekir. Çünkü kışlık lastikler, yazlık lastiklere göre yaz aylarında aynı performansı göstermez.

Aynı şekilde yazlık lastik kullanıyorsanız, bunu kış şartlarında kullanmamanız gerekir. Zira kış için tasarlanmadığından, riskleri de getirmektedir.

Uzman Tavsiyeleri

Uzman görüşlerine her zaman önem vermeniz tavsiye edilmektedir. Eğer tamirciniz size araç lastiklerinizi lastik yanaklarında çatlaklar ya da farklı bir sebepten dolayı değiştirmeyi tavsiye etmişse, bu durumu da dikkate almanız gerekir.

Lastik Yanaklarında Çatlaklar Ne Anlam Gelir?

Lastik üzerinde hasarlar farklı şekillerde gözlemlenebilir. Lastik yanaklarında çatlaklar da onlardan bir tanesidir. Bunlar lastik sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Genel anlamda,

·        Uzun süreli kullanım

·        Sıcaklık değişimleri

·        UV ışınları

·        Kimyasal maddelere maruz kalma

·        Darbeler

Lastiklerin yıpranmasına yol açabilmektedir. Yıpranma da bir süre sonra çatlakların oluşmasına neden olabilir. Her çatlak, farklı bir sebepten dolayı meydana gelebilir. Örnek olarak yağ, benzin ya da farklı maddelere yoğun maruz kalmak, bir süre sonra aşınmaya yol açabilir.

Yol şartları, çukurlar ya da taşlar da lastik yanaklarında fiziksel hasarlara neden olabilir. Bunlar, çatlakları yine beraberinde getirebilmektedir. Çatlakların ihmal edilmesi, beraberinde pek çok problemi de getirir.

İlk olarak lastik yanaklarında çatlaklar, hava basıncının düşmesine neden olabilir.  Ancak sadece bununla sınırlı değildir. Ciddi çatlaklar lastiklerin patlamasına da yol açabilir. Bu durum sürüş esnasında araç kontrolünün kaybedilmesine, istenmeyen kazaların olmasına neden olabilir.

Lastik değişim süresi bu bakımdan her zaman önem gösterilmesi gereken bir konudur. Düzenli kontroller yaparak, lastik sağlığınızı takip etmeniz ve değişimi vakit kaybetmeden yapmanız mümkündür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.