Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır?
Araç lastik ömrü belirli bir dönem ile limitlidir. Genel anlamda bahsedilecek olursa bu süre 5 senedir. Bununla birlikte farklı etmenlere göre bunlar değişmektedir. Dolayısıyla sürücülerin lastiklerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri tavsiye edilmektedir.
Özellikle araçlarınızı çok sık şekilde kullanıyorsanız, bu durum kısa sürede aşınabilecekleri anlamına gelmektedir. Düzenli olarak kontrol ettirirseniz daha güvenli şekilde yolunuza devam edebilirsiniz.
Şayet yeni bir lastik almanız gerekiyorsa, platformumuz tarafından size sunulan seçeneklere bakabilirsiniz.
Lastik Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Özellikle yeni sürücülerin, lastiklerin kullanım süresini etkileyen faktörler üzerine bilinçli olması gerekmektedir. Zira böylece daha sık şekilde değiştirmenin gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz. Temel olarak bunlar aşağıda olduğu gibidir.
· Lastik türleri
· Sürüş koşulları
· Düzenli bakımlar
· Aracın ne kadar sık kullanıldığı
· Yük ve hız
Lastik aşınması da bu gibi durumlar karşısında etkilenmektedir. Her lastik için bunlar benzerdir. Örneğin size sunmuş olduğumuz ürünler arasında Michelin 255/35R19 96V XL Alpin 5 (Kış) (2024) almışsanız, yine bunlara özen göstermeniz gerekir.
Lastik Türleri
Lastik türleri, lastiklerin kullanım süresini etkileyen faktörler içerisinde yer almaktadır. Yaz lastikleri sıcak hava koşulları için tasarlanmıştır. Kış lastikleri ise aksine, kaygan ve soğuk havalar için daha iyi tutuş sağlamayı hedeflemektedir. Dört mevsim lastikleriyse her iki koşulda da kullanım imkânı tanımaktadır. Bir lastiğin hangi tür olduğu, lastiğin ömrünü etkileyen faktörler içerisinde bulunmaktadır.
Sürüş Koşulları
Lastik aşınması ve ömrü üzerine etki eden faktörlerden bir tanesi de sürüş şartlarıdır. Lastiğin maruz kaldığı yol koşulları, aşınma ve deformasyon üzerine etilidir. Bozuk, çukurlu ya da taşlı olan yollar, daha hızlı aşınmalara yol açabilmektedir. Aksine pürüzsüz, düz ve asfalt yollar lastiklerin ömrünü uzatan faktörler arasındadır.
Bunun dışında iklim koşullar da önem taşımaktadır. Aşırı sıcak havalar, lastiklerin kauçuklarını etkileyebilecek faktörler arasındadır. Aynı şekilde aşırı soğuk da sertleşmesine ve esnekliğini kaybetmesine yol açabilir. Dolayısıyla sürücüler, bulundukları yerin koşullarını da dikkate almalıdır.
Düzenli Bakımlar
Lastiklerin kullanım süresini etkileyen faktörler arasında düzenli bakımlar da vardır. Şayet bakımlar düzenli olarak yapılmıyorsa, lastik ömrü de olumsuz şekilde etkilenmektedir.
Dolayısıyla sürücüler yeni bir lastik almışsa, ömrünü uzatabilmek için kontrollerini düzenli olarak yapmalıdır. Hava basıncı bu kapsamda önemlidir. Doğru hava basıncının tutulması, aşınmayı da düşürür. Düşük hava basıncı lastik kenarlarında aşınmaya yol açarken, yüksek basınç da orta bölümlerde aşınmaya yol açabilmektedir.
Denge ayarları da düzenli kontroller ile sağlanabilmektedir. Bu ayarlar düzgün gerçekleştirilirse, sağlıklı bir şekilde kullanılması mümkündür.
Aracın Ne Kadar Sık Kullanıldığı
Aracın ne kadar sık kullanıldığı da araç lastik ömrü üzerine etkilidir. Bazı durumlarda sürücüler araçlarını çok nadiren kullanmaktadır. Örneğin iş yeri yakında, araç yerine yürüyerek gitmeyi tercih edenler olabilir.
Ancak bazı durumlarda araçlar gün aşırı kullanılmaktadır. Aynı şekilde tatile giderken şahsi araçlarını tercih edenler de vardır. Araçların yoğun kullanımı, beraberinde lastiklerin de aşırı şekilde kullanılmasını getirmektedir. Bu nedenle kullanım ömrü de olumsuz şekilde etkilenmektedir.
Yük ve Hız
Lastiklerin taşımakta olduğu yük ve hız da araç lastik ömrü etkileyen konulardan bir tanesidir. Aşırı yük ile yüklenmesi, lastiklerin aşınmaya başlamasına neden olabilmektedir. Bu bakımdan üzerinde belirtilmiş olan maksimum yük kapasitesi neyse, bunun üzerine geçmemeye özen gösterilmelidir.
Aynı şekilde hızın da etkileyebildiği unutulmamalıdır. Yüksek hızla gitmek ısınmasına yol açarak, aşınmaya neden olabilmektedir. Hız sınırlarına da bu bakımdan önem verilmelidir.
Lastik Aşınması Nasıl Anlaşılır?
Yeni sürücüler için lastik aşınması durumlarını anlamak da önemlidir. Zira aşınmış olan lastikler, yol tutuşunu azaltabilir ve frenleme mesafesini uzatabilir. Böylece kaza risklerini de arttırabilir.
Sürücüler yüzey kontrolü yaparken yüzeyinde çatlak, kabarcık ya da kesik olup olmadığını kontrol etmelidir. Şayet varsa, değiştirmek gerektiği unutulmamalıdır. Aynı şekilde yan kenarlar da incelenmeli, aşınma olup olmadığına bakılmalıdır.
Sürüş kapsamında da bazı konular bilinmelidir. Lastik aşınması durumunda frenleme mesafesi uzayabilir. Lastiklerden çıkan ses de fazladır. Bunların dışında düzenli olarak kontroller sağlamayı unutmamak gerekir. Lastikleri almadan önce üretim tarihini kontrol ederek, kaç yaşında olduğunu öğrenmek de tavsiye edilir. Lastiklerin genel ömrünün, 5 sene olduğu unutulmamalıdır.
Mevsim Şartları Lastik Ömrünü Etkiler Mi?
Lastiklerin kullanım süresini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Yüksek sıcaklıklar, lastiklerde kauçuk bileşenlerin daha hızlı şekilde aşınmasına yol açabilmektedir. Sıcak hava ile lastikler daha hızlı ısınarak, esnekliğini kaybetmesine neden olabilir.
Soğuk havalar da aynı şekilde etkilidir. Düşük sıcaklıklar kauçuk bileşenleri sertleştirerek, yol tutuşu ve frenleme performansını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle yaşanılan coğrafyanın şartları da lastiklerin ömrü ve lastik aşınması üzerine etki taşımaktadır.