Lastik Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lastik seçerken dikkat edilmesi gerekenler sürücüler için büyük bir önem taşımaktadır. Zira lastikler alındıktan sonra uzun süre kullanılabilmelidir. Hatalı tercihler yapmak, sonuçlarından memnun kalmamaya neden olur. Bu durum tekrar değiştirmenizi kaçınılmaz hale getirebilir. Bunu önlemek için, lastik alırken bir takım hususlara özen göstermek gerekmektedir. Temel olarak bunlar şu şekilde özetlenebilir.
· Lastik Ebatı
· Mevsim Koşulları
· Hız ve Yük Endeksi
· Diş Derinliği
· Yol Tutuşu
· Lastik Üretim Tarihi
Lastik seçimi esnasında tüm bunlara özen göstermek, sonuçlarından daha fazla memnun kalmanıza olanak tanır.
Lastik Ebatı
Ebat, lastik seçerken dikkat edilmesi gerekenler kapsamında ilk sırada verilebilir. Bu temel olarak lastiği fiziksel boyutlarını belirtmektedir. Söz konusu kod lastiğin,
· Genişliği
· Yanak yüksekliği
· Yapı özellikleri
· Çapı
Özellikleri üzerine bilgi vermektedir. Lastik çeşitleri arasında bunu kontrol etmek, hem yakıt verimliliği hem güvenlik ve performans bakımından önem taşımaktadır. Yanak yüksekliği sürüş konforu üzerine etkili olup, düşük olması durumunda yol bozukluklarını daha fazla hissetmenize neden olur. Yanak yüksekliği yüksek ise daha konforlu bir şekilde seyahat edilebilmektedir.
Bu kapsamda karar verirken, araç üretici tavsiyelerine her zaman uymalıdır. Kullanıcı kılavuzunda lastik ebatını bulmak mümkündür. Bunlara her zaman uyum göstermelidir.
Mevsim Koşulları
Mevsim koşulları, lastik seçerken dikkat edilmesi gerekenler listesine giren bir diğer husustur. Zira mevsim şartları, yol durumu ve sürüş tarzı kullanılacak lastik türü üzerine etkilidir. Bu kapsamda farklı seçenekler vardır. Yaz lastikleri sıcak hava koşulları için özel olarak tasarlanmış olup, daha iyi bir yol tutuşu ve manevra kabiliyeti vardır. Kış lastikleri ise kar ve buz gibi koşullar için tasarlanmıştır. Lastik çeşitleri arasında bu kapsamda pek çok seçenek vardır.
Kış lastikleri, düşük sıcaklıklarda da esneklik sağlar. Kar ve su da daha iyi şekilde tahliye edilebilir. Bu iki türün yanısıra mevsimlik lastikler de yer almaktadır. Bu tür ürünler, hem yaz hem de kış koşullarında yararlanmak için tasarlanmıştır. Bu bakımdan sene boyunca hava şartlarına uygun denge kazandırmaktadır.
Böylece tek bir lastik set ile, sene boyunca kullanmak mümkündür. Ancak bazı bilinmesi gerekenler de vardır. Mevsimlik lastik modelleri, yaz ve kış lastikleri ile karşılaştırıldığı zaman onlar kadar etkili olmayabilir.
Lastik seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında yaşadığınız bölgenin, mevsim koşulları da bilinmelidir. Örneğin kar yağdıktan sonra uzun süre yerde kalıyorsa ya da kış aylarında buzlanmalar sık sık görülüyorsa, lastik seçimleriniz özel şekilde yapılmalıdır. Aynı şekilde sık sık yağmur yağan bir yerde yaşıyorsanız, lastikleriniz de bunlar ile uyumlu olmalıdır.
Hız ve Yük Endeksi
Lastik seçimi her zaman dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmaktadır. Bu lastiklerin taşıma kapasitesini ve maksimum hızlarını ifade etmektedir. Hız endeksi genellikle bir harf ile gösterilmekte olup, her harf lastiğin en fazla hızını göstermektedir. Yaygın hız endeksleri,
· A1
· A2
· B
· C
· D
· E
· F
· G
· J
· K
Gibidir. Lastik seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında yük endeksi ise bir sayı ile gösterilmektedir. Bu nedenle her ikisinin karıştırılmaması gerekir. Yük endeksine özen göstererek, lastiklerin taşıma kapasitesinin araç ağırlığına uygun olup olmadığı anlaşılabilir. Hatalı yük endeksi, aşırı yüklenmesine ve zarar görmesine yol açar.
Yük endeksi, lastik seçimi esnasında büyük bir önem taşımaktadır. Şayet yük endeksi uygunsa, araç dengesi ve sürüş konforu da bununla birlikte değişir. Şayet aşırı yüklenmişse yol tutuşu üzerinde olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Bununla sınırlı kalmadan sürüş güvenliğini de tehlikeye atabilmektedir.
Diş Derinliği
Lastik çeşitleri oldukça fazla olduğu için, aralarından karar verirken her zaman özenli davranmalıdır. Bu esnada bakılması gereken konulardan bir tanesi de Diş derinliğidir. Bu lastiğin sırtında bulunan oluk ve dişlerin, ne kadar derin olduğunu anlatmaktadır. Temel anlamda,
· Lastiğin yol tutuşunu
· Su tahliyesini
· Aşınma direncini
· Genel performansı
Etkilemektedir. Bu yol ile temas yüzeyinin kalitesini belirlemektedir. Diş derinliği yeterli ise, lastiklerin daha sıkı şekilde yola tutunmasına olanak tanır. Özellikle kaygan ya da ıslak olan zeminlerde, kayma tehlikelerini de düşürür.
Su tahliyesi için de bu önemlidir. Lastiklerin kullanım ömrünü etkilemektedir. Yeterli derinlik varsa, dayanma ömrü de uzun süredir. Bu nedenle lastik seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında bunu da unutmamak gerekir.
Yol Tutuşu
Lastik seçerken dikkat edilmesi gerekenler tüm sürücüler için gerekli bir konudur. Yo tutuşu, bu esnada önemli konulardan bir tanesidir. Bu ara. Lastiklerinin, yol yüzeyi ile olan etkileşimini ve araç kontrolünü ifade etmektedir. Güvenli bir sürüş deneyimi için yol tutuşu güçlü olmalıdır.
Yol tutuşu güçlü olursa, sürücü aracı daha iyi kontrol edebilir. Fren mesafesi azalabilir ve kayma riskleri azalabilir. Farklı lastik türleri, yol tutuş özellikleri bakımından değişebilmektedir. Temel olarak yaz lastikleri sıcak hava koşullarında daha iyi bir tutuş sunmaktadır. Kış lastikleri ise aynı şekilde soğuk havalarda, kar koşullarında üstün performans taşımaktadır.
Bu kapsamda hava basıncı da önem taşımaktadır. Doğru hava basıncına sahip olması, yol tutuşunu arttıran bir husustur. Aşırı şişirilmişse ya da yetersiz şişirilmişse, yol ile temas yüzeyini olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu bakımdan lastik seçimi esnasında, bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.
Lastik Üretim Tarihi
Lastik seçerken dikkat edilmesi gerekenler listesinde son olarak üretim tarihi vardır. Lastiklerin yanak bölümünde bulunan DOT kodu, üretim tarihi üzerine bilgi sunmaktadır. Bu lastik üretim tarihini göstermekte olup 4 haneli bir rakamdır. Söz konusu rakamlardan ilk iki hane üretim haftasıdır. Son iki hane ise üretim yılıdır.
Örnek olarak DOT 1224 yazıyorsa 12. Haftada yani Mayıs ayında, 2024 senesinde imal edildiğini göstermektedir. Bu kapsamda şunları bilmek de ayrıca önem taşımaktadır.
· Lastikler alındıktan sonra, üretim tarihleri kontrol edilmelidir
· Eski üretim tarihine sahip lastikler güvenlik ve performans riskleri taşıyabilir
· Lastik almadan önce, üretim tarihlerine bakılmalıdır
· Lastikler düzenli kontrol edilmeli, aşınmamış & hasar görmemiş olmasından emin olunmalıdır
Böylece lastik çeşitleri alındıktan sonra, daha verimli bir şekilde kullanım görebilir.